تهدید در قانون جرم محسوب میشود و برای مجرم مجازات در نظر گرفته شده است
قبل از اینکه به مجازات و جرم تهدید به مرگ بپردازیم، بهتر است بدانیم که اصلاً تهدید یعنی چه؟
تهدید چیست؟
زمانی که شخصی قصد دارد به شخص دیگری آسیب بزند و این را قصد و نیت خود را بیان میکند، میگویند تهدید کرده است. کلمه تهدید به معنای ترساندن است؛ یعنی با تهدید کردن شخصی، آن شخص دچار ترس و وحشت میشود. تهدید میتواند در زمینههای مال، جان یا شرف و آبروی شخصی باشد.
چرا تهدید کردن جرم محسوب میشود؟
تهدید به ریختن آبرو و افشای اسرار و تهدید به مرگ یا گرفتن مال جرم است و قانونگذار مجازاتی برای این کار در نظر گرفته است. زمانی که بین دو نفر درگیری لفظی یا فیزیکی شکل بگیرد، ممکن است همدیگر را تهدید کنند؛ مثلاً همدیگر را تهدید به مرگ، خسارت به اموال، ربودن اموال، تجاوز به ناموس، یا افشای اسرار کنند. این تهدید کردن میتواند باعث رعب و وحشت شخص شود و در نتیجه جرم محسوب میشود. شخصی که دیگری را تهدید کند به گونهای که شخص دیگر دچار ترس و وحشت شود، مجرم محسوب میشود و مجازات او نیز یا جریمه است یا حبس.
انواع تهدید
- لفظی: زمانی که دو نفر با یکدیگر درگیر میشوند و دعوای فیزیکی یا لفظی دارند، ممکن است تهدید لفظی هم یکدیگر را بکنند؛ مثلاً در دعوا یکدیگر را تهدید به مرگ کنند. رایجترین نوع تهدید بین مردم تهدید لفظی است.
- پیامی: ممکن است دو نفر با یکدیگر مشکل داشته باشند و درگیر باشند و در فضای مجازی یکدیگر را تهدید به مرگ کنند. در این صورت با شکایت و پیگیری، حساب کاربری شخص مسدود میشود یا او از دسترسی به اینترنت محروم میشود.
- تماسی: ممکن است دو نفر زمانی که با یکدیگر تلفنی صحبت میکنند، یکدیگر را تهدید کنند.
تهدید از دیدگاه حقوقی
تهدید از دیدگاه حقوقی به دو نوع تهدید تقسیم میشود:
- نفسانی: تهدید به قتل، تهدید به آسیب رساندن جسمی مثل شکستن دست و پا، تهدید به تجاوز به ناموس، تهدید به آسیب رساندن به اطرافیان، همه این تهدیدها جزو تهدیدهای نفسانی هستند.
- حیثیتی: تهدید به بردن آبرو، تهدید به پخش عکس و فیلمهای خصوصی، تهدید به آشکار کردن راز یک شخص، همه جزو تهدیدهای حیثیتی هستند. معمولاً یک شخص به وسیله تهدید به آشکار کردن راز یا پخش عکس و فیلم خصوصی از شخص دیگری اخاذی میکند.
تهدید از نظر قانونی
تهدید از نظر قانونی به دو دسته تقسیم میشود:
- تهدید کلامی یا حضوری
- تهدید غیرحضوری و پیامکی
مجازات تهدید
مجازات تهدید متفاوت است؛ مثل مجازات تهدید به مرگ با مجازات تهدید به بردن آبرو فرق دارد. در قانون جمهوری اسلامی آمده است که:
«هر گاه شخصی به هر نحوی دیگری را تهدید به قتل، ضرر نفسانی، شرفی یا مالی یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد، به مجازات شلاق تا هفتاد و چهار ضربه و از دو ماه تا دو سال حبس محکوم خواهد شد.»
تهدید به بردن آبروی یک شخص در فضای مجازی نیز از دو ماه تا دو سال حبس و شلاق تا هفتاد و چهار ضربه مجازات دارد.
انواع تهدید و مجازاتهای آن
- تهدید به بردن آبرو: بر اساس قانون مجازات به ریختن آبروی شخصی چه در فضای مجازی و چه به صورت پیامکی، دوماه تا دوسال حبس و تعداد هفتادوچهار ضربه شلاق است.
- مجازات تهدید و توهین به اشخاص عادی: مجازات تهدید و توهین به اشخاص عادی نقدی است، از دو میلیون تا هشت میلیون جریمه نقدی دارد.
- مجازات تهدید به مرگ: طبق ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی، زمانی که شخصی به هر نحو دیگری یا بستگان آن شخص را تهدید به مرگ کند، به مجازات تهدید به مرگ محکوم خواهد شد که این مجازات شلاق تا هفتادوچهار ضربه و یا حبس تعزیری از یک ماه تا یک سال است.
اثبات جرم تهدید
زمانی که بخاطر تهدید کار به دادگاه و شکایت رسید، باید در آنجا این قضیه اثبات شود. اثبات جرم تهدید به سه صورت امکانپذیر است:
- اقرار متهم: زمانی که خود فرد مجرم به جرم خود اعتراف کند، اقرار صورت گرفته و میشود جرم را با اقرار مجرم اثبات کرد.
- شهادت شهود: زمانی که دو مرد عاقل و بالغ شهادت دهند که یک جرم صورت گرفته است، جرم اثبات میشود؛ البته قبل از شهادت دادن، شاهدان دست روی قرآن گذاشته و سوگند میخورند که چیزی جز راستی و درستی به زبان نیاورند.
- علم قاضی: طبق ماده ۲۱۱ قانون مجازات اسلامی، قاضی اختیاراتی دارد که میتواند بر اساس شواهد و مدارک موجود با استفاده از علم و دریافت خود به وقوع جرم تهدید حکم صادر کند.
اگر زمانی شخصی شما را تهدید به مرگ یا هر نوع تهدید دیگری کرد و شما نمیدانستید که باید چه اقدامی کنید، همکاران در گروه وکلای مرکز آماده خدمترسانی به شما عزیزان هستند. اگر به وکیل در این زمینه نیاز داشتید یا به مشاوره نیاز داشتید، میتوانید از همکاران ما در گروه وکلای مرکز کمک بگیرید تا مشکلات هرچه زودتر حل شود و شما دچار دردسرهای بزرگتری نشوید.